Multinasjonalt Kvinnefellesskap
Årsrapport 2012

 

ÅRSBERETNING 2012 MKF I BERGEN

 

GRUPPENS MEDLEMMER

Gruppen har i perioden bestått av: Solveig Sandalsnes – leder, Sølva Nabila Saxelin – kasserer, Solveig Thomassen – sekretær

Medlemmer: Kari Lahn Knudsen, Hege Hana Stokke Hatata, Eli Miriam Amundsen og Jeyla Rustamova

Varamedlemmer: Hajar Yoosafi og Carlota Vallebona

Arbeidsutvalg: Sølva, Solveig T. og Solveig S. Varamedlem: Kari

2012 har vært et greit arbeidsår for MKF, vi har hatt 11 møter i løpet av året. Mellom møtene har det vært jevnlig og god kontakt via e-mail, telefon og tekstmeldinger.

På møtet 8. mai hadde vi besøk av DFIRH v/Inger Paulsen og Arild Tore Bjørgen og Grethe Eilertsen fra Boligetaten, Bergen kommune. Representantene fra Boligetaten informerte om lånemulighetene vanskeligstilte i boligmarkedet har gjennom midlene Boligetaten administrerer for Husbanken. Dette er tema for Åpent Kulturarrangement i høst.


Økonomien kunne selvsagt ha vært bedre. Med driftsstøtte og støtte til tiltak fra HFK og støtte fra Frifond barn og unge til Fløienturer, Bergenhus og Årstad kulturkontor til to Åpne kulturarrangement har vi gjennomført to Fløienturer, to kulturarrangement og det som er årets høydepunkt for mange av gjestene våre: Sammenkomst – PYNTEFEST – som semesteravslutning. Dette må vi si oss svært god fornøyd med.


Vi har i løpet av året hatt kontakt med kvinner fra følgende land : Afghanistan, Algerie, Azerbaijan, Bangladesh, Bolivia, Bosnia, Bulgaria, Burundi, Chile, Costa Rica,

Egypt, Eritrea, Etiopia, Filippinene, Gambia, Ghana, India, Irak, Iran, Japan, Kina, Kroatia, Kurdistan, Libanon, Makedonia, Marokko, Myanmar, Nepal, Nigeria, Norge, Pakistan, Palestina, Polen, Romania, Russland, Serbia, Somalia, Sri Lanka, Sudan, Sverige, Syria, Thailand, Tyrkia og Vietnam. Med andre ord: Kvinner fra hele verden!

 

ÅPENT KULTURARRANGEMENT 23. APRIL - RÅDHUSKANTINEN

Åpent Kulturarrangement 23. april hadde tema:

 

INNVANDRERE OG ARBEIDSMARKEDET – INNVANDRERE OG FAGBEVEGELSEN.

 

Arrangementet ble åpnet av BYRÅD Liv Røssland.

Som innledere hadde vi prosjektansvarlig Millie fra ISS, Lillian Wangberg fra Fagforbundet og Bente Kulleseid fra Arbeidsmandsforbundet. Politikerpanel: AP, FRP, HØYRE, RØDT, SP, SV og VENSTRE. Debatten ble ledet med stø hånd av Sølva.

Gode innledninger og dyktige politikere i panelet. Innlederne deltok i panelet og var aktivt med i debatten. Dette er et tema som er viktig for og berører svært mange med minoritetsbakgrunn, det fikk vi flere eksempler på i en meget god debatt! Et vellykket arrangement!

 

PINNEKJØTTFEST 27. JANUAR

Den tradisjonelle pinnekjøttfesten var hjemme hos Hajar. Som navnet sier: Det er pinnekjøtt på menyen, selvsagt med mandelpoteter og kålrotstappe. Desserten var tradisjonen tro multekrem med hjemmebakte krumkaker! Hajar og Solveig S. pyntet bord og laget alt ferdig til gjestene kom.

Duften av pinnekjøtt lå i luften, det tok ikke lang tid før alle hadde benket seg rundt bordet! God mat, hyggelig prat og god stemning hele kvelden!

Pinnekjøttfesten er en tradisjon for MKF – og den skal vi fortsette med fremover!

Gruppens medlemmer kalte også i år pinnekjøttfesten for en femstjerners aften! Alltid like vellykket.

 

SØNDAGSTUR TIL FLØIEN 17. JUNI

Som overskriften sier dro vi til Fløien 17. juni. I år hadde vi oppmøte kl. 11.30 med siste mulige avgang kl. 12.00. Dette var antagelig en bedre fremmøtetid og en god måte å få fart på alle. Det er alltid en utfordring å få såpass mange mennesker opp med Fløibanen, spesielt på en søndag med tilsynelatende pent vær tidlig på dagen, og det i tillegg er starten på turistsesongen. Tradisjonen tro klarte vi det denne gangen også med god margin!

Som vanlig var det mange ’kjente fjes’ å se – og noen nye. Lærerne ved Nygård skole er flinke til å markedsføre turen, det samme gjør lærerne ved Norsktrening for innvandrere ved Røde Kors. Det kommer jevnlig positive tilbakemeldinger fra lærerne og elvene er de beste PR-agentene vi kan få for turene våre!

Spaserturen til Skomakerdiket skjerper apetitten, og grillene fyres opp på rekordtid.

Det var ganske kaldt i luften og i Skomakerdiket, likevel var det noen som bare måtte stikke føtter og litt mer av kroppen i vannet. Mødrene har litt ekstra klær med og med oppdagelsestrang i blodet fikk de fort løpt av seg i skogen og fikk varmet seg gjennom å utforske skogen rundt Skomakerdiket. Bøtter, spader, fotballer og annet lekeutstyr vi hadde med var i flittig bruk, barna delte best de kunne og lekte både i vannkanten og i skogen. De store barna tar de minste med på leken, og alle mødrene kan slappe av og nyte god mat og hverandres selskap, og stifte nye bekjentskaper.

I fire-tiden gikk vi mot stasjonen, fikk folk på banen og vendte nesen hjemover.

Alt i alt hadde vi en flott tur, med god mat, veldig mange gjester – over 70 barn var med.

En innholdsrik dag for gjestene våre og en særdeles vellykket tur for MKF som arrangør.

 

SØNDAGSTUR TIL FLØIEN 16. SEPTEMBER

Været og værmeldingen var slett ikke bra, så noen av oss lurte på om det kom noen gjester? Men vi var heldige ikke en regndråpe under hele arrangementet og det kom et ganske stort antall kvinner og barn. Ca. 40 barn og like mange voksne.

Som vanlig: Kjente og ukjente ansikter møtte oss da vi kom med ryggsekk og bæreposer fullstappet av alt som skal til for å gjennomføre turen. Spasertur til Skomakerdiket. ’Alle’ – store som små kan veien nå. Og veteranene er gode veivisere for dem som ikke har vært med oss før! Barna kommer lett i kontakt med nykommerne og finner fort tonen sammen!


De mest ivrige kommenterer at de har ventet i evigheter før vi voksne, etternølere kommer – det haster med å få fyr på grillene! Som vanlig var det mange, villige hender, og alle samarbeider godt. De største barna tar ansvar for de minste, og de er flinke til å holde styr på viltre smårollinger!

Tradisjonen tro er det hot-dogs, kyllinglår og fisk som er på menyen. Og også – tradisjonen tro – er det mange av barna som heller vi ha foliestekt fisk med grønnsaker enn pølser! Den friske luften skjerper apetitten både hos små og store! Som vanlig er det mange som har med seg egen mat, og vi får smake på herlige retter fra ’all verdens hjørner’! Alle er enige om at maten smaker mye bedre på Fløien enn hjemme! Med andre ord: Vi koser oss sammen, vennskap knyttes og tiden flyr!

Barna er høyt og lavt, mødrene kan slappe av i trygg forvissning om at barna blir tatt godt vare på! Men, alt må ha en ende – og da solen sank gikk veien tilbake til Fløibanen. Selv om det nok var kjølig i luften var det ingen som sa nei takk da det ble snakk om å kjøpe is til barna. Problemet for dem var: Hvilken skal vi velge? Så gikk turen tilbake til byen.

Dessverre ble lekene våre stjålet da de var ubevoktet i et øyeblikk oppe ved Fløy-stasjonen. Vi fikk inn et godt innlegg i BA ang. lekene, men vi fikk ingen respons på dette.

En svært vellykket søndagstur for store og små.

ÅPENT KULTURARRANGEMENT 11. OKTOBER

Tema: DRØMMEN OM EGEN BOLIG – HVORDAN FÅ ØKONOMI TIL Å LEIE ELLER LÅN TIL Å KJØPE BOLIGDRØMMEN.

Innleder Grethe Eilertsen fra Boligetaten svarte ikke på spørsmål.

Åpningsinnlegg ved Trond Stigen, spesialrådgiver i Bergen Kommune.

Sølva orienterte om kriteriene for bostøtte fra kommunen, og Solveig S orienterte om kommunal depositumgaranti.

Politikerpanelet var dyktig.

Dessverre var det ikke mange fremmøtte, men de som kom stilte politikerne mange spørsmål. I ettertid har Rødt hatt kontakt med 1 av deltakerne, og 2 av de som var på møtet har fått innvilget boliglån.

Interessant møte, og forhåpentligvis får politikerne noen nye innspill.

STAND PÅ TORGALLMENNINGEN 27. SEPTEMBER – INTERNASJONAL UKE

Også i år hadde vi stand på Torgallmenningen i forbindelse med Internasjonal Uke. Solveig S. organiserte innkjøp og delegering av kakebaking osv. til de ’hjemme-værende’. Hege og Sølva betjente standen – og Solveig S. kom fra studietur til Afghanistan og var med mesteparten av dagen.

Heldigvis var det ikke problemer med strømtilførselen, det gikk fint å få kokt vann til te og kaffe. Kaker, muffins og boller solgte ’som varmt hvetebrød’ – og det ble et lite overskudd i kassen vår i år også.

Å delta med stand gjør at vi kommer i kontakt med mange som ville vite mer om MKF og hva vi arbeider med. Standen var en stor suksess!

 

SAMMENKOMST PÅ BIKS FREDAG 14. DESEMBER

Årets siste arrangement var sammenkomst på BIKS fredag 14. desember. Til tross for mangelfull adresseliste pga. datacrash kom det mange gjester.

Også denne gangen var det en rett til barna og en til de voksne, men det viste seg også denne gangen alle ville smake på begge variantene! Tofarget gele i plastglass med vaniljesaus på toppen til dessert var en slager. Te, kaffe og nystekte vafler var også på menyen. Fiskedammen for barna var også i år en ’fulltreffer’! Og med mange gevinster å trekke da vi hadde utlodning var barna i sitt ess fordi de fikk trekke vinnerloddene og dele ut gaver til de heldige vinnerne. Musikk og dans var selvsagt en del av kveldens underholdning, og store og små tok parketten i bruk! Det ble sen kveld før den siste gjesten takket for en fin kveld og tok fatt på hjemveien.

Et svært vellykket arrangement og en fin avslutning på året!

 

REPRESENTASJON I ANDRE FORA

MKF er medlem i DFIRH og har møtt på følgende møter:

Årsmøte 03.03.2012 – Hege og Sølva representerte MKF.

Solveig S og Hajar er begge i valgkomiteen.

Rådsmøte 14.06.2012 – Solveig S og Hajar

Rådsmøte 06.12.2012 – Solveig S og Carlota.


BIKS årsmøte 03.06.2012 - Solveig S og Hege. Hajar var tilstede som representant for Iransk Folk i Vest.


Sølva og Hege var tilstede på Tamilfest.

 

MEDLEMMENES AKTIVITETER

I tillegg til gruppens arrangementer har alle MKFs medlemmer vært aktive med oppsøkende virksomhet og andre ’gjøremål’ for MKF og andre organisasjoner.

 

 

Takk til hver enkelt for stor innsats i 2012!

 

 

 

Solveig Sandalsnes

Leder

 

 

Årsrapport 2009
Abid Rajas besøk
Fløien-tur 2010
Årsrapport 2010
Årsrapport 2011
Årsrapport 2012
ForsidenAktiviteterOm ossMinneord fra MKF til Shilan ShorshKontakt ossBilledgalleriTiltak og rapporter